Son Técnicos Superiores y deben clasificarse en el grupo profesional B
-
Se debe corregir esta equivocada denominación, la errónea clasificación de grupo profesional (C1) y las inadecuadas retribuciones de estos/as profesionales
-
Existe una sólida normativa que indica que el grupo profesional es el de Técnicos Sanitarios Superiores perteneciente al grupo B que la Conselleria de Sanidad incumple y vulnera
-
SIMAP-PAS ha requerido a la Conselleria de Sanidad que los incluya en el grupo profesional B de los Técnicos Especialistas de la Conselleria de Sanidad y los denomine Técnicos Superiores en las diferentes especialidades, y asuma las importantes consecuencias directas en las retribuciones que deben percibir, afectando a todos los complementos retributivos percibidos en la actualidad, tanto a las retribuciones básicas como complementarias, que deberán ser actualizadas y mejoradas para que se retribuyan de forma correcta.
-
Respecto a un asunto similar ya se ha pronunciado el Tribunal Supremo en casación indicando que la reclasificación en aplicación de la Ley debe llevarse a cabo y que “la inactividad y pasividad de la administración no puede redundar en su propio beneficio”, que es lo que actualmente sucede en la Conselleria de Sanidad.
En valencià a continuación del texto en castellano
Estimad@s amig@s: SIMAP-PAS ha remitido un escrito a la Conselleria de Sanidad Universal y Salud Pública (CSUSP) denunciando la incorrecta denominación, la errónea clasificación de grupo profesional y las incorrectas retribuciones de los Técnicos Sanitarios Superiores, denominados Técnicos Especialistas por la CSUSP.
La CSUSP incumple la normativa vigente desde hace años, normativa que determina como denominación de referencia Técnico Superior en: Anatomía Patológica, Citodiagnóstico, Imagen para el Diagnóstico, Higienista Dental, Laboratorio Clínico y Biomédico, Radioterapia y Dosimetría, Documentación y Administración Sanitarias, Audiología Protésica, Dietética, Salud Ambiental, Técnicos Especialistas en Medicina Nuclear, etc., estableciendo, de forma incorrecta, como clasificación del grupo profesional de personal estatutario la denominación de Personal Sanitario Técnico.
Existe una sólida normativa que la CSUSP incumple y vulnera:
- En la denominación de la categoría
- En el grupo profesional
- En las retribuciones
En la denominación de la categoría
El Estatuto Marco, Ley 55/2003, que en su artículo 6.2b indica que:
“Personal de formación profesional: quienes ostenten la condición de personal estatutario en virtud de nombramiento expedido para el ejercicio de profesiones o actividades profesionales sanitarias, cuando se exija una concreta titulación de formación profesional. Este personal se divide en:
1.º Técnicos superiores.
2.º Técnicos.”
En el grupo profesional
El TRLEBEP (texto refundido de la Ley del Estatuto Básico del Empleado Público). Esta ley recoge que la base para pertenecer a uno u otro grupo profesional viene determinada por el título académico que se solicita como requisito para acceder a ese puesto de trabajo, para poder participar las pruebas de acceso a personal fijo y por el nivel de responsabilidad de las funciones a desempeñar, siendo el Grupo B el que corresponde a los Técnicos Superiores.
Artículo 76. Grupos de clasificación profesional del personal funcionario de carrera.
Los cuerpos y escalas se clasifican, de acuerdo con la titulación exigida para el acceso a los mismos, en los siguientes grupos:
Grupo A: Dividido en dos Subgrupos, A1 y A2.
Para el acceso a los cuerpos o escalas de este Grupo se exigirá estar en posesión del título universitario de Grado. En aquellos supuestos en los que la ley exija otro título universitario será éste el que se tenga en cuenta.
La clasificación de los cuerpos y escalas en cada Subgrupo estará en función del nivel de responsabilidad de las funciones a desempeñar y de las características de las pruebas de acceso.
Grupo B. Para el acceso a los cuerpos o escalas del Grupo B se exigirá estar en posesión del título de Técnico Superior.
Grupo C. Dividido en dos Subgrupos, C1 y C2, según la titulación exigida para el ingreso.
C1: Título de Bachiller o Técnico.
C2: Título de Graduado en Educación Secundaria Obligatoria.
Tanto la Ley 10/2010, de 9 de julio, de la Generalitat, de Ordenación y Gestión de la Función Pública Valenciana y en la recién publicada Ley 4/2021, de 16 de abril, de la Generalitat, de la Función Pública Valenciana el 20 de abril de 2021 recogen de forma correcta la clasificación del grupo profesional de los Técnicos Superiores trasponiendo la normativa estatal del TRLEBEP:
Ley 10/2010, de 9 de julio: Para la clasificación de los cuerpos o escalas en cada subgrupo profesional se atenderá al nivel de responsabilidad de las funciones a desempeñar y a las características de las pruebas de acceso.
- b) Grupo B. Para el acceso a los cuerpos o escalas del grupo B se exigirá estar en posesión del título de técnico superior de formación profesional”.
Ley 4/2021, de 16 de abril: Para el acceso a los cuerpos o escalas del grupo B se exigirá estar en posesión del título de técnico o técnica superior de formación profesional que corresponda.
Los puestos de trabajo que se clasifiquen para su provisión por el grupo B tendrán atribuidas las funciones técnicas para cuyo desempeño se requiera una titulación de técnico superior”.
En la Conselleria de Sanidad, los Técnicos Superiores de las diferentes especialidades (llamados Técnicos Especialistas) están incluidos en el grupo profesional C1 para el que sólo se debería exigir en las pruebas de acceso el Título de Bachiller o Técnico de Grado Medio de formación profesional.
Sin embargo, contraviniendo lo establecido en la normativa de aplicación, en todas las convocatorias de Técnicos Especialistas de la Conselleria de Sanidad se exige estar en posesión del título de formación profesional de grado superior de la especialidad a la que se opta. Requisito este, que viene textualmente recogido en la última convocatoria para la provisión de vacantes de esta categoría de la siguiente manera:
“3. Poseer dentro del plazo de solicitudes especificado en esta convocatoria, o tener cumplidas las condiciones para obtenerlo, el título de formación profesional de Técnico Superior rama sanitaria, especialidad ———- o equivalente”.
En las retribuciones
Es importante recordar que, el artículo 17 del Estatuto Marco, que regula los derechos individuales del personal estatutario, establece específicamente su derecho al reconocimiento de su cualificación profesional en relación con las funciones realizadas, la percepción de las retribuciones correspondientes a éstas, así como el encuadramiento en el Régimen General de la Seguridad Social, con los derechos y obligaciones que de ello se deriven.
Actualmente, estos derechos básicos reconocidos para el personal estatutario están siendo vulnerados por la Conselleria de Sanidad para todas las especialidades sanitarias de los “Técnicos Especialistas”.
La necesaria inclusión en el grupo profesional B de los Técnicos Especialistas de la Conselleria de Sanidad y su correcta denominación como Técnicos Superiores tiene importantes consecuencias directas en las retribuciones, que afectarían a todos los complementos retributivos percibidos en la actualidad, tanto a las retribuciones básicas como complementarias, que deberán ser actualizadas y mejoradas para que retribuyan de forma correcta los conceptos que contienen en base a lo regulado en el capítulo IX del Estatuto Marco.
No resulta adecuado que una parte de los empleados públicos de la Generalitat Valenciana queden excluidos del amparo legal y vean vulnerados sus derechos consecuencia de la merma retributiva que viene sufriendo desde hace lustros.
Por todas estas razones, SIMAP-PAS ha registrado un escrito para que la CSUSP proceda con urgencia a:
1.- Establecer la denominación correcta a los Técnicos Especialistas de la Conselleria de Sanidad como Técnicos Superiores.
2.- Corregir la clasificación profesional: grupo profesional de Técnicos Sanitarios Superiores e incluirlos en el grupo B.
3.- Mejorar y adaptar todos los conceptos retributivos que vienen percibiendo actualmente los Técnicos Especialistas (Técnicos Superiores) de las diferentes especialidades dentro del Servicio Valenciano de Salud para que se adecuen al grupo profesional B que legalmente les corresponde y a la responsabilidad y complejidad de las funciones que tiene inherentes.
Versió en valencià
23 d’abril de 2021.
Els anomenats Tècnics Especialistes pateixen una incorrecta denominació, una errònia classificació de grup professional i inadequades retribucions des de fa dècades
Són Tècnics Superiors i han de classificar-se en el grup professional B
-
S’ha de corregir aquesta equivocada denominació, l’errònia classificació de grup professional (C1) i les inadequades retribucions d’aquests/as professionals
-
Existeix una sòlida normativa que indica que el grup professional és el de Tècnics Sanitaris Superiors pertanyent al grup B que la Conselleria de Sanitat incompleix i vulnera
-
SIMAP-PAS ha requerit a la Conselleria de Sanitat que els incloga en el grup professional B dels Tècnics Especialistes de la Conselleria de Sanitat i els denomine Tècnics Superiors en les diferents especialitats, i assumisca les importants conseqüències directes en les retribucions que han de percebre , afectant a tots els complements retributius percebuts en l’actualitat, tant a les retribucions bàsiques com complementàries, que hauran de ser actualitzades i millorades perquè es retribuïsquen de manera correcta.
-
Respecte a un assumpte similar ja s’ha pronunciat el Tribunal Suprem en cassació indicant que la reclassificació en aplicació de la Llei ha de dur-se a terme i que “la inactivitat i passivitat de l’administració no pot redundar en el seu propi benefici”, que és el que actualment succeeix en la Conselleria de Sanitat.
Estimats/ades amics/gues: SIMAP-PAS ha remés un escrit a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública (CSUSP) denunciant la incorrecta denominació, l’errònia classificació de grup professional i les incorrectes retribucions dels Tècnics Sanitaris Superiors, denominats Tècnics Especialistes per la CSUSP.
La CSUSP incompleix la normativa vigent des de fa anys, normativa que determina com a denominació de referència Tècnic Superior en: Anatomia Patològica, Citodiagnòstic, Imatge per al Diagnòstic, Higienista Dental, Laboratori Clínic i Biomèdic, Radioteràpia i Dosimetria, Documentació i Administració Sanitàries, Audiologia Protètica, Dietètica, Salut Ambiental, Tècnics Especialistes en Medicina Nuclear, etc., establint, de manera incorrecta, com a classificació del grup professional de personal estatutari la denominació de Personal Sanitari Tècnic.
Existeix una sòlida normativa que la CSUSP incompleix i vulnera:
- En la denominació de la categoria
- En el grup professional
- En les retribucions
En la denominació de la categoria
L’Estatut Marc, Llei 55/2003, que en el seu article 6.2b indica que:
“Personal de formació professional: els qui ostenten la condició de personal estatutari en virtut de nomenament expedit per a l’exercici de professions o activitats professionals sanitàries, quan s’exigisca una concreta titulació de formació professional. Aquest personal es divideix en:
1r Tècnics superiors.
2n Tècnics.”
En el grup professional
El TRLEBEP (text refós de la Llei de l’Estatut Bàsic de l’Empleat públic). Aquesta llei recull que la base per a pertànyer a l’un o l’altre grup professional ve determinada pel títol acadèmic que se sol·licita com a requisit per a accedir a aqueix lloc de treball, per a poder participar les proves d’accés a personal fix i pel nivell de responsabilitat de les funcions a exercir, sent el Grup B el que correspon als Tècnics Superiors.
Article 76. Grups de classificació professional del personal funcionari de carrera.
Els cossos i escales es classifiquen, d’acord amb la titulació exigida per a l’accés a aquests, en els següents grups:
Grup A: Dividit en dos Subgrups, A1 i A2.
Per a l’accés als cossos o escales d’aquest Grup s’exigirà estar en possessió del títol universitari de Grau. En aquells supòsits en els quals la llei exigisca un altre títol universitari serà aquest el que es tinga en compte.
La classificació dels cossos i escales en cada Subgrup estarà en funció del nivell de responsabilitat de les funcions a exercir i de les característiques de les proves d’accés.
Grup B. Per a l’accés als cossos o escales del Grup B s’exigirà estar en possessió del títol de Tècnic Superior.
Grup C. Dividit en dos Subgrups, C1 i C2, segons la titulació exigida per a l’ingrés.
C1: Títol de Batxiller o Tècnic.
C2: Títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria.
Tant la Llei 10/2010, de 9 de juliol, de la Generalitat, d’Ordenació i Gestió de la Funció Pública Valenciana i en la recentment publicada Llei 4/2021, de 16 d’abril, de la Generalitat, de la Funció Pública Valenciana el 20 d’abril de 2021 recullen de manera correcta la classificació del grup professional dels Tècnics Superiors transposant la normativa estatal del TRLEBEP:
Llei 10/2010, de 9 de juliol: Per a la classificació dels cossos o escales en cada subgrup professional s’atendrà el nivell de responsabilitat de les funcions a exercir i a les característiques de les proves d’accés.
- b) Grup B. Per a l’accés als cossos o escales del grup B s’exigirà estar en possessió del títol de tècnic superior de formació professional”.
Llei 4/2021, de 16 d’abril: Per a l’accés als cossos o escales del grup B s’exigirà estar en possessió del títol de tècnic o tècnica superior de formació professional que corresponga.
Els llocs de treball que es classifiquen per a la seua provisió pel grup B tindran atribuïdes les funcions tècniques per a l’acompliment de les quals es requerisca una titulació de tècnic superior”.
En la Conselleria de Sanitat, els Tècnics Superiors de les diferents especialitats (anomenats Tècnics Especialistes) estan inclosos en el grup professional C1 per al qual només s’hauria d’exigir en les proves d’accés el Títol de Batxiller o Tècnic de Grau Mitjà de formació professional.
No obstant això, contravenint el que s’estableix en la normativa d’aplicació, en totes les convocatòries de Tècnics Especialistes de la Conselleria de Sanitat s’exigeix estar en possessió del títol de formació professional de grau superior de l’especialitat a la qual s’opta. Requisit aquest, que ve textualment recollit en l’última convocatòria per a la provisió de vacants d’aquesta categoria de la següent manera:
“3. Posseir dins del termini de sol·licituds especificat en aquesta convocatòria, o tindre complides les condicions per a obtindre’l, el títol de formació professional de Tècnic Superior branca sanitària, especialitat ———- o equivalent”.
En les retribucions
És important recordar que, l’article 17 de l’Estatut Marc, que regula els drets individuals del personal estatutari, estableix específicament el seu dret al reconeixement de la seua qualificació professional en relació amb les funcions realitzades, la percepció de les retribucions corresponents a aquestes, així com l’enquadrament en el Règim General de la Seguretat Social, amb els drets i obligacions que d’això es deriven.
Actualment, aquests drets bàsics reconeguts per al personal estatutari estan sent vulnerats per la Conselleria de Sanitat per a totes les especialitats sanitàries dels “Tècnics Especialistes”.
La necessària inclusió en el grup professional B dels Tècnics Especialistes de la Conselleria de Sanitat i la seua correcta denominació com a Tècnics Superiors té importants conseqüències directes en les retribucions, que afectarien a tots els complements retributius percebuts en l’actualitat, tant a les retribucions bàsiques com complementàries, que hauran de ser actualitzades i millorades perquè retribuïsquen de manera correcta els conceptes que contenen sobre la base del regulat en el capítol IX de l’Estatut Marc.
No resulta adequat que una part dels empleats públics de la Generalitat Valenciana queden exclosos de l’empara legal i vegin vulnerats les seues drets conseqüència del minvament retributiu que ve patint des de fa lustres.
Per totes aquestes raons, SIMAP-PAS ha registrat un escrit perquè la CSUSP procedisca amb urgència a:
1.- Establir la denominació correcta als Tècnics Especialistes de la Conselleria de Sanitat com a Tècnics Superiors.
2.- Corregir la classificació professional: grup professional de Tècnics Sanitaris Superiors i incloure’ls en el grup B.
3.- Millorar i adaptar tots els conceptes retributius que venen percebent actualment els Tècnics Especialistes (Tècnics Superiors) de les diferents especialitats dins del Servei Valencià de Salut perquè s’adeqüen al grup professional B que legalment els correspon i a la responsabilitat i complexitat de les funcions que té inherents.
Ú