La norma es el origen del malestar laboral de muchos profesionales desde 2003
-
A nivel estatal, en 2023 se está realizando revisión en profundidad del Estatuto Marco para aprobar un nuevo texto
-
Simap ha presentado alegaciones al texto y volverá a revisar el documento cuando se apruebe el borrador
-
Es una oportunidad que no se debería perder para consolidar derechos laborales y eliminar las discriminaciones y abusos, sobre todo en materia de jornada
-
Es fundamental la reforma y actualización del Estatuto Marco. Si no se lleva a cabo con resultados que corrijan la iniquidad actual, va a resultar improductivo llegar a acuerdos de retribuciones y condiciones laborales, que estarán limitados por la losa que llevamos encima desde hace veinte años.
En valencià a continuación del texto en castellano
Hemos estado ocupados y preocupados por la situación sanitaria en nuestra comunidad, priorizando la denuncia del deterioro desde hace una década, posiblemente irreversible, de la Atención Primaria y de los hospitales comarcales, hospitales como los de Requena, Vinaroz, Alcoi y los demás, en mayor o menor medida. Están sufriendo la pérdida de profesionales, sin poder cubrir las plazas vacantes y la inacción de la Conselleria de Sanidad en ofrecer soluciones eficaces para corregir un hecho evidente: en la Comunidad Valenciana haya ciudadanos y ciudadanas a los que se niegan los derechos y la asistencia que disfrutan otros, con profesionales sanitarios con jornadas interminables y cargas de trabajo insufribles, que se van a agudizar durante el verano que se aproxima.
Pero también hay otro asunto que nos ha preocupado desde hace años y que es una de las causas principales del maltrato laboral que hemos sufrido los profesionales sanitarios y que ha permitido, junto con otros elementos, la obligatoriedad de jornadas de trabajo de 24 horas sin los descansos adecuados que no se admitirían en otras profesiones y actividades. Además, seguimos estando penalizados con retribuciones inferiores a las ordinarias y sin inclusión de ese tiempo trabajado en el cómputo para la jubilación.
En resumen, todo se originó con la trasposición torticera de la normativa europea, tras la sentencia del Tribunal de Luxemburgo del Asunto Simap que reconocía nuestros derechos como cualquier trabajador de la UE y que el Estatuto Marco ignoró estableciendo las guardias como actividad complementaria y no como «horas extraordinarias» y excepcionando los tiempos de descansos mínimos obligatorios diarios y semanales, entre otras perversiones.
Así indicó la sentencia del tribunal de justicia de la Unión Europea el 3 de octubre de 2000: Asunto Simap y Directivas 89/391/CEE y 93/104/CE.
-
El tiempo dedicado a Atención Continuada en régimen de presencia física debe considerarse tiempo de trabajo en su totalidad y, en su caso, horas extraordinarias. La prestación de servicios en régimen de localización debe considerarse tiempo de trabajo cuando haya prestación efectiva del mismo, sin que el resto pueda ser considerado tiempo de descanso.
-
El trabajo durante el tiempo dedicado a Atención Continuada constituye un trabajo por turnos.
La sentencia del Asunto Simap fue el desencadenante de la transposición de las directivas europeas relativas a la protección de la seguridad y salud, al sector sanitario español. Esto se hizo en la Ley 55/2003 de 16 de diciembre del Estatuto Marco del Personal Estatutario de los servicios de salud. Afecta a un porcentaje mayoritario de los profesionales sanitarios de la Conselleria de Sanidad.
Ya lo propusimos hace veinte años en el anteproyecto: que el Estatuto Marco contemplara la atención continuada como tiempo de trabajo en su totalidad y que
la mejora de la seguridad, higiene y salud de los trabajadores representa un objetivo que no puede subordinarse a consideraciones de carácter puramente económico. No fue así.
Toda esta cuestión la explicamos en forma detallada y exhaustiva en un texto de hace un año:
El «asunto Simap» y su trascendencia en la Unión Europea, incluida España. Todavía queda mucho por hacer
En ese texto nos hacíamos las siguientes preguntas, al comprobar las consecuencias nefastas del Estatuto Marco:
-
¿Cuántas horas de trabajo te ves obligado/a a realizar por encima de las que con una correcta aplicación de la DE y de la sentencia del «Asunto SIMAP» se permite al personal sanitario de la UE? ¿Y si nos hubieran adaptado por la Disposición Transitoria 6ª del Estatuto Marco, de forma progresiva y con la debida previsión e inversión económica, nuestra jornada anual global, suma de ordinaria y guardias, a la del resto de empleados públicos, actualmente en 37,30 horas semanales? El número de horas de trabajo que aparece cuando haces estos cálculos da vértigo.
-
¿Qué justificación tiene que las horas que trabajamos por encima de la jornada ordinaria sean de mayor penosidad y, sin embargo, peor retribuidas?
-
¿Por qué nos vemos en la necesidad de que para mejorar nuestras retribuciones debemos realizar un exceso ilegal e inaceptable de horas de trabajo y con horarios nocturnos, festivos y con una retribución inferior a la de la hora ordinaria de trabajo?
-
Todo el cansancio, el estrés, los problemas de salud que este exceso de trabajo supone… ¿Qué razones justifican a los responsables de la persistencia de esta situación?
-
Lo que hemos dejado de vivir, de compartir con familia y amigos, sólo porque nos utilizan, con impunidad, al no respetar nuestros derechos básicos en materia de limitación de jornada laboral y descansos… ¿Qué razones justifican a los responsables de la persistencia de esta situación?
-
¿De qué sirve conseguir disminuir la jornada ordinaria para el colectivo de profesionales que hacen guardias cuando se les seguirá exigiendo cubrir este tiempo con jornada complementaria, jornada de mayor penosidad y peor retribuida?
-
¿Cómo se puede admitir esta situación cuando cada vez hay más estudios que muestran evidencias sobre las graves consecuencias para la salud de los trabajadores de las jornadas prolongadas, la turnicidad y la nocturnidad?
-
¿Qué puedo hacer yo, cuál puede ser mi aportación, mi pequeño grano de arena, para que esta situación perversa en la que me encuentro desaparezca?
Y, a nivel de la Comunidad Valenciana, parece que nos encontremos en un régimen de vasallaje y de trabajos forzados sin que lo acabemos de percibir como tal, salvo en momentos concretos. Sufrimos lo que se denomina «la indefensión aprendida». Y ahora, además, pretenden que dupliquemos jornada ordinaria. Sí, de forma voluntaria y retribuida. Pero no les preocupa la situación en la que quedan los profesionales que no acepten esa propuesta impropia.
Pero lo que también está claro es que este problema no se puede enfrentar de forma individual. Ya conocemos la situación tan complicada en la que se han visto compañeros que lo han abordado de esta forma.
El logro del derecho a la limitación real de la jornada laboral anual global, que es la suma de jornada ordinaria y complementaria, debe conseguirse mediante la negociación colectiva en la Mesa Sectorial.
Es un tema trascendental para la salud laboral de las personas que hacen este tipo de trabajo que, además, deben ser especialmente protegidas por ser trabajadores a turnos o nocturnos, según la modalidad, y es un tema de vital importancia para la conciliación de la vida familiar y laboral.
La Conselleria de Sanidad (Csusp) siempre va a intentar negociar a la baja incluso con interpretaciones restrictivas de las normas. Por lo tanto, la importancia de los sindicatos en la creación de la normativa y los reglamentos que se van a llevar a la práctica en la Conselleria de Sanidad es crucial para evitar problemas y judicialización de cada situación.
2023: revisión en profundidad del Estatuto Marco
El ámbito de negociación, que es como se denomina la mesa sectorial estatal compuesta por los sindicatos más representativos y el ministerio de Sanidad, se dieron plazo durante 2023 para revisar y mejorar el Estatuto Marco, veinte años después de su aprobación.
Sin embargo, las noticias que nos llegan de las negociaciones son desalentadoras y muestra una falta de sensibilidad palmaria por parte de los representantes del gobierno.
Es fundamental su reforma y actualización. Si no se lleva a cabo con resultados que corrijan la perversidad actual, va a resultar improductivo llegar a acuerdos de retribuciones y condiciones laborales, que estarán limitados por la losa que llevamos encima desde hace veinte años.
Simap ha presentado alegaciones al texto de Estatuto Marco
Simap presentó, en tiempo y forma, durante el mes de febrero de 2023, alegaciones ante el trámite de consulta pública previa, que os vamos a aportar, en archivo adjunto PDF, el escrito completo. Cuando se complete el borrador de reforma y vuelva a la fase de consulta pública, volveremos insistir sobre el borrador del nuevo texto en los cambios que consideramos necesarios.
Ya se modificaron los artículos 9 y 33, y la disposición adicional decimotercera en julio de 2022. Se hizo con el objetivo de obtener un efecto futuro en la evitación del abuso de la temporalidad. SIMAP presentó alegaciones a esta norma y parte de estas fueron aceptadas.
Principales alegaciones presentadas por Simap ante el texto actual de Estatuto Marco.
Es fundamental que el nuevo texto se ajuste a la normativa europea y establezca un marco (de ahí su nombre) en el que se logre una actualización de los derechos laborales y profesionales del personal de las instituciones sanitarias, corrigiendo las inquinas e injusticias y adaptando el texto a los nuevos tiempos en los que resulta imprescindible conseguir que la sanidad pública ofrezca unas condiciones laborales dignas y atractivas para fidelizar a propios y a nuevos profesionales.
Entre otras cuestiones hemos planteado modificaciones:
-
Reconversión/reclasificación de las plazas existentes de auxiliar administrativa a administrativo
-
Nueva regulación de los contratos de acúmulo de tareas cuando sea necesario y si se trata de una necesidad estructural creación de una plaza vacante.
-
Se deben establecer turnos de trabajo de diferente duración, respetando descansos y mejorando los descansos compensatorios en caso de jornadas superiores a 7 horas. Ya no cabe duda, por las múltiples publicaciones científicas, que los trabajos prolongados y, en concreto, las guardias perjudican la salud de los trabajadores y que deben evitarse,
-
Nombramiento de relevo para la ejecución del derecho a la jubilación voluntaria anticipada parcial del titular de la plaza. Cuando el tiempo de la jubilación parcial sea del 20% o superior de la jornada anual el nombramiento de relevo será a tiempo completo.
-
En caso de que este nuevo Estatuto Marco siga manteniendo la jornada complementaria, modificación para igualar los derechos laborales y retributivos los Nombramientos de Atención Continuada
-
Tras los procesos de recuperación a la gestión pública directa de servicios que se han venido prestando por formas de gestión indirecta bajo el amparo de la Ley 15/1997, el personal ocupará una plaza estatutaria y se les asegurará el mantenimiento de los derechos de las y los trabajadores en caso de traspaso de empresas que establece la DE y la jurisprudencia europea. No obstante, en el plazo de 12 meses deberá haberse negociado un nuevo convenio colectivo.
-
La existencia del Registro Estatal de Profesionales Sanitarios (REPS), creado en el año 2012, deja sin fundamento alguno la justificación de la colegiación obligatoria para los profesionales sanitarios titulados que tengan relación funcionarial/estatutaria con el Estado, según indica la Directiva Europea 2006/123/CE.
-
Regular diferentes formas de jubilación:
-
Jubilación voluntaria anticipada a tiempo completo sin coeficientes de penalización por ser una profesión de riesgo
-
Jubilación voluntaria anticipada parcial con nombramientos de relevo
-
Prolongación del servicio activo a tiempo completo por necesidades asistenciales
-
Jubilación activa mejorada para un mayor número de categorías profesionales.
-
-
Sobre los procedimientos de selección:
-
Sus contenidos y pruebas se adecuarán a las funciones a desarrollar en las correspondientes plazas, que deberán figurar explícitamente dentro de la convocatoria
-
Las convocatorias deberán identificar cada una de las plazas convocadas indicando, el número de puesto, ubicación y especificarán las condiciones y requisitos que deben reunir los aspirantes.
-
Resolución de las convocatorias: las convocatorias deberán estas resueltas en un plazo improrrogable de 2 años desde su publicación, incluyendo la toma de posesión.
-
Se debe
abandonar las pruebas que consisten en amplios temarios y con base memorística que requieren de un esfuerzo desproporcionado que, además de perjudicar la salud y la vida personal y familiar de los opositores, no aporta conocimiento real ni calidad en la selección de los candidatos.
-
No se producirá el cese del personal temporal cuando se tramite la creación de una plaza estructural en la plantilla del centro para la realización de estas funciones. Este personal temporal pasará a ostentar un nombramiento de interinidad en plaza vacante.
-
Las convocatorias de movilidad voluntaria deberán contener los datos de las plazas ofertadas para que sean perfectamente identificadas
-
-
Las jornadas de trabajo podrán clasificarse en jornada ordinaria, jornada complementaria y jornada mixta, con
la consideración de tiempo de trabajo efectivo en su totalidad en todas ellas realizando las funciones propias de cada categoría profesional.
-
Los diferentes servicios de salud podrán establecer la flexibilidad de horarios de trabajo, tanto dentro de la jornada laboral ordinaria, complementaria o mixta, con la intención de mejorar la conciliación, el cuidado de familiares, la salud laboral o por la edad avanzada de los trabajadores.
-
Cuando se trate de garantizar la adecuada atención permanente al usuario de los centros sanitarios, el personal de determinadas categorías o unidades de estos podrá desarrollar una jornada complementaria voluntaria en la forma en que se establezca a través de la programación funcional del correspondiente centro, sin perjudicar la salud laboral de trabajador (con informe favorable de la unidad de prevención de riesgos laborales).
-
La duración máxima conjunta de los tiempos de trabajo correspondientes a la jornada complementaria y a la jornada ordinaria, jornada mixta, no podrá sobrepasar las 48 horas semanales de trabajo efectivo de promedio en cómputo máximo cuatrimestral, salvo que mediante acuerdo, pacto o convenio colectivo se establezca otro cómputo inferior. Serán tomados en consideración para la indicada duración máxima de la jornada global (suma de la ordinaria y la complementaria) los períodos de localización, así como los tiempos de desplazamiento.
-
La jornada complementaria por encima de las 40 horas semanales tendrá la condición y el tratamiento establecido para las horas extraordinarias. En consecuencia, estará afectada por las limitaciones que respecto a la realización de horas extraordinarias establecen o puedan establecer otras normas y disposiciones, y su compensación o retribución específica se determinará independientemente en las normas, pactos o acuerdos que, en cada caso, resulten de aplicación.
-
Régimen de jornada especial: eliminado.
-
Determinación de la jornada de trabajo habitual, con los descansos reglamentarios y necesarios, diarios semanales y alternativos.
En los siguientes enlaces podéis consultar más información
https://www.simap-pas.es/ley-del-estatuto-marco-del-personal-estatutario-de-los-servicios-de-salud/
https://www.simap.es/estmarco1.htm
https://simap-pas.es/old/benedito_dm.htm
https://es.wikipedia.org/wiki/Caso_Simap
https://www.simap-pas.es/caso-simap/
https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?docid=45703&doclang=ES
SIMAP
El fiasco normatiu sanitari dels últims vint anys: l’Estatut Marc.
La norma és l’origen del malestar laboral de molts professionals des de 2003
-
A nivell estatal, en 2023 s’està realitzant revisió en profunditat de l’Estatut Marc per a aprovar un nou text
-
Simap ha presentat al·legacions al text i tornarà a revisar el document quan s’aprove l’esborrany
-
És una oportunitat que no s’hauria de perdre per a consolidar drets laborals i eliminar les discriminacions i abusos, sobretot en matèria de jornada
-
És fonamental la reforma i actualització de l’Estatut Marc. Si no es duu a terme amb resultats que corregisquen la iniquitat actual, resultarà improductiu arribar a acords de retribucions i condicions laborals, que estaran limitats per la llosa que portem damunt des de fa vint anys.
Estimats/des amics/gues: hem estat ocupats i preocupats per la situació sanitària en la nostra comunitat, prioritzant la denúncia de la deterioració des de fa una dècada, possiblement irreversible, de l’Atenció Primària i dels hospitals comarcals, hospitals com els de Requena, Vinaròs, Alcoi i els altres, en major o menor mesura. Estan patint la pèrdua de professionals, sense poder cobrir les places vacants i la inacció de la Conselleria de Sanitat a oferir solucions eficaces per a corregir un fet evident: a la Comunitat Valenciana hi haja ciutadans i ciutadanes als quals es neguen els drets i l’assistència que gaudeixen uns altres, amb professionals sanitaris amb jornades interminables i càrregues de treball insofribles, que s’aguditzaran durant l’estiu que s’aproxima.
Però també hi ha un altre assumpte que ens ha preocupat des de fa anys i que és una de les causes principals del maltractament laboral que hem patit els professionals sanitaris i que ha permés, juntament amb altres elements, l’obligatorietat de jornades de treball de 24 hores sense els descansos adequats que no s’admetrien en altres professions i activitats. Aaltre, continuem estant penalitzats amb retribucions inferiors a les ordinàries i sense inclusió d’aqueix temps treballat en el còmput per a la jubilació.
En resum, tot es va originar amb la trasposició injusta de la normativa europea, després de la sentència del Tribunal de Luxemburg de l’Assumpte *Simap que reconeixia els nostres drets com qualsevol treballador de la UE i que l’Estatut Marc va ignorar establint les guàrdies com a activitat complementària i no com a «hores extraordinàries» i excepcionant els temps de descansos mínims obligatoris diaris i setmanals, entre altres perversions.
Així va indicar la sentència del tribunal de justícia de la Unió Europea el 3 d’octubre de 2000: Assumpte Simap i Directives 89/391/CEE i 93/104/CE.
-
El temps dedicat a Atenció Continuada en règim de presència física ha de considerar-se temps de treball íntegrament i, en el seu cas, hores extraordinàries. La prestació de serveis en règim de localització ha de considerar-se temps de treball quan hi haja prestació efectiva d’aquest, sense que la resta puga ser considerat temps de descans.
-
El treball durant el temps dedicat a Atenció Continuada constitueix un treball per torns.
La sentència de l’Assumpte Simap va ser el desencadenant de la transposició de les directives europees relatives a la protecció de la seguretat i salut, al sector sanitari espanyol. Això es va fer en la Llei 55/2003 de 16 de desembre de l’Estatut Marc del Personal Estatutari dels serveis de salut. Afecta a un percentatge majoritari dels professionals sanitaris de la Conselleria de Sanitat.
Ja ho vam proposar fa vint anys en l’avantprojecte: que l’Estatut Marc contemplara l’atenció continuada com a temps de treball íntegrament i que
la millora de la seguretat, higiene i salut dels treballadors representa un objectiu que no pot subordinar-se a consideracions de caràcter purament econòmic. No va anar així.
Tota aquesta qüestió l’expliquem en forma detallada i exhaustiva en un text de fa un any:
El «assumpte *Simap» i la seua transcendència a la Unió Europea, inclosa Espanya. Encara queda molt per fer
En aqueix text ens féiem les següents preguntes, en comprovar les conseqüències nefastes de l’Estatut Marc:
-
Quantes hores de treball et veus obligat/a a realitzar per damunt de les que amb una correcta aplicació de la d’i de la sentència del «Assumpte SIMAP» es permet al personal sanitari de la UE? I si ens hagueren adaptat per la Disposició Transitòria 6a de l’Estatut Marc, de manera progressiva i amb la deguda previsió i inversió econòmica, la nostra jornada anual global, suma d’ordinària i guàrdies, a la de la resta d’empleats públics, actualment en 37,30 hores setmanals? El nombre d’hores de treball que apareix quan fas aquests càlculs dona vertigen.
-
Quina justificació té que les hores que treballem per damunt de la jornada ordinària siguen de major penúria i, no obstant això, pitjor retribuïdes?
-
Per què ens veiem en la necessitat que per a millorar les nostres retribucions hem de realitzar un excés il·legal i inacceptable d’hores de treball i amb horaris nocturns, festius i amb una retribució inferior a la de l’hora ordinària de treball?
-
T*odo el cansament, l’estrés, els problemes de salut que aquest excés de treball suposa… Quines raons justifiquen als responsables de la persistència d’aquesta situació?
-
Lo que hem deixat de viure, de compartir amb família i amics, només perquè ens utilitzen, amb impunitat, al no respectar els nostres drets bàsics en matèria de limitació de jornada laboral i descansos… Quines raons justifiquen als responsables de la persistència d’aquesta situació?
-
De què serveix aconseguir disminuir la jornada ordinària per al col·lectiu de professionals que fan guàrdies quan se’ls continuarà exigint cobrir aquest temps amb jornada complementària, jornada de major penúria i pitjor retribuïda?
-
Com es pot admetre aquesta situació quan cada vegada hi ha més estudis que mostren evidències sobre les greus conseqüències per a la salut dels treballadors de les jornades prolongades, el treball per torns i la nocturnitat?
-
Què puc fer jo, quin pot ser la meua aportació, el meu xicotet gra d’arena, perquè aquesta situació perversa en la qual em trobe desaparega?
I, a nivell de la Comunitat Valenciana, sembla que ens trobem en un règim de vassallatge i de treballs forçats sense que ho acabem de percebre com a tal, excepte en moments concrets. Patim el que es denomina «la indefensió apresa». I ara, a més, pretenen que dupliquem jornada ordinària. Sí, de manera voluntària i retribuïda. Però no els preocupa la situació en la qual queden els professionals que no accepten aqueixa proposta impròpia.
Però el que també és clar és que aquest problema no es pot enfrontar de manera individual. Ja coneixem la situació tan complicada en la qual s’han vist companys que ho han abordat d’aquesta manera.
L’assoliment del dret a la limitació real de la jornada laboral anual global, que és la suma de jornada ordinària i complementària, ha d’aconseguir-se mitjançant la negociació col·lectiva en la Taula Sectorial.
És un tema transcendental per a la salut laboral de les persones que fan aquest tipus de treball que, a més, han de ser especialment protegides per ser treballadors a torns o nocturns, segons la modalitat, i és un tema de vital importància per a la conciliació de la vida familiar i laboral.
La Conselleria de Sanitat (Csusp) sempre intentarà negociar a la baixa fins i tot amb interpretacions restrictives de les normes. Per tant, la importància dels sindicats en la creació de la normativa i els reglaments que es portaran a la pràctica en la Conselleria de Sanitat és crucial per a evitar problemes i judicialització de cada situació.
2023: revisió en profunditat de l’Estatut Marc
L’àmbit de negociació, que és com es denomina la taula sectorial estatal composta pels sindicats més representatius i el ministeri de Sanitat, es van donar termini durant 2023 per a revisar i millorar l’Estatut Marc, vint anys després de la seua aprovació.
No obstant això, les notícies que ens arriben de les negociacions són descoratjadores i mostra una falta de sensibilitat palmària per part dels representants del govern.
És fonamental la seua reforma i actualització. Si no es duu a terme amb resultats que corregisquen la perversitat actual, va a resultar improductiu arribar a acords de retribucions i condicions laborals, que estaran limitats per la llosa que portem damunt des de fa vint anys.
Simap ha presentat al·legacions al text d’Estatut Marc
Simap va presentar, dins del termini i en la forma escaient, durant el mes de febrer de 2023, al·legacions davant el tràmit de consulta pública prèvia, que us aportarem, en arxiu adjunt PDF, l’escrit complet. Quan es complete l’esborrany de reforma i torne a la fase de consulta pública, tornarem insistir sobre l’esborrany del nou text en els canvis que considerem necessaris.
Ja van modificar els articles 9 i 33, i la disposició addicional tretzena al juliol de 2022. Es va fer amb l’objectiu d’obtindre un efecte futur en l’evitació dl’abús de la temporalitat. SIMAP va presentar al·legacions a aquesta norma i part d’aquestes van ser acceptades.
Principals al·legacions presentades per Simap davant el text actual d’Estatut Marc.
És fonamental que el nou text s’ajuste a la normativa europea i establisca un marc (d’ací el seu nom) en el qual s’aconseguisca una actualització dels drets laborals i professionals del personal de les institucions sanitàries, corregint les malvolençes i injustícies i adaptant el text als nous temps en els quals resulta imprescindible aconseguir que la sanitat pública oferisca unes condicions laborals dignes i atractives per a fidelitzar a propis i a nous professionals.
Entre altres qüestions hem plantejat modificacions:
-
Reconversió/reclassificació de les places existents d’auxiliar administrativa a administratiu
-
Nova regulació dels contractes de acúmul de tasques quan siga necessari i si es tracta d’una necessitat estructural creació d’una plaça vacant.
-
S’han d’establir torns de treball de diferent duració, respectant descansos i millorant els descansos compensatoris en cas de jornades superiors a 7 hores. Ja no hi ha dubte, per les múltiples publicacions científiques, que els treballs prolongats i, en concret, les guàrdies perjudiquen la salut dels treballadors i que han d’evitar-se,
-
Nomenament de relleu per a l’execució del dret a la jubilació voluntària anticipada parcial del titular de la plaça. Quan el temps de la jubilació parcial siga del 20% o superior de la jornada anual el nomenament de relleu serà a temps complet.
-
En cas que aquest nou Estatut Marc continue mantenint la jornada complementària, modificació per a igualar els drets laborals i retributius els Nomenaments d’Atenció Continuada
-
Després dels processos de recuperació a la gestió pública directa de serveis que s’han vingut prestant per formes de gestió indirecta sota l’empara de la Llei 15/1997, el personal ocuparà una plaça estatutària i se’ls assegurarà el manteniment dels drets de les i els treballadors en cas de traspàs d’empreses que estableix la d’i la jurisprudència europea. No obstant això, en el termini de 12 mesos haurà d’haver-se negociat un nou conveni col·lectiu.
-
L’existència del Registre Estatal de Professionals Sanitaris (REPS), creat l’any 2012, deixa sense cap fonament la justificació de la col·legiació obligatòria per als professionals sanitaris titulats que tinguen relació funcionarial/estatutària amb l’Estat, segons indica la Directiva Europea 2006/123/CE.
-
Regular diferents formes de jubilació:
-
Jubilació voluntària anticipada a temps complet sense coeficients de penalització per ser una professió de risc
-
Jubilació voluntària anticipada parcial amb nomenaments de relleu
-
Prolongació del servei actiu a temps complet per necessitats assistencials
-
Jubilació activa millorada per a un major nombre de categories professionals.
-
-
Sobre els procediments de selecció:
-
Els seus continguts i proves s’adequaran a les funcions a desenvolupar en les corresponents places, que hauran de figurar explícitament dins de la convocatòria
-
Les convocatòries hauran d’identificar cadascuna de les places convocades indicant, el número de lloc, ubicació i especificaran les condicions i requisits que han de reunir els aspirants.
-
Resolució de les convocatòries: les convocatòries deuran aquestes resoltes en un termini improrrogable de 2 anys des de la seua publicació, incloent-hi la presa de possessió.
-
S’ha d’abandonar
les proves que consisteixen en amplis temaris i amb base memorística que requereixen d’un esforç desproporcionat que, a més de perjudicar la salut i la vida personal i familiar dels opositors, no aporta coneixement real ni qualitat en la selecció dels candidats.
-
No es produirà el cessament del personal temporal quan es tramite la creació d’una plaça estructural en la plantilla del centre per a la realització d’aquestes funcions. Aquest personal temporal passarà a ostentar un nomenament d’interinitat en plaça vacant.
-
Les convocatòries de mobilitat voluntària hauran de contindre les dades de les places oferides perquè siguen perfectament identificades
-
-
Les jornades de treball podran classificar-se en jornada ordinària, jornada complementària i jornada mixta, amb
la consideració de temps de treball efectiu íntegrament en totes elles realitzant les funcions pròpies de cada categoria professional.
-
Els diferents serveis de salut podran establir la flexibilitat d’horaris de treball, tant dins de la jornada laboral ordinària, complementària o mixta, amb la intenció de millorar la conciliació, la cura de familiars, la salut laboral o per l’edat avançada dels treballadors.
-
Quan es tracte de garantir l’adequada atenció permanent a l’usuari dels centres sanitaris, el personal de determinades categories o unitats d’aquests podrà desenvolupar una jornada complementària voluntària en la forma en què s’establisca a través de la programació funcional del corresponent centre, sense perjudicar la salut laboral de treballador (amb informe favorable de la unitat de prevenció de riscos laborals).
-
La duració màxima conjunta dels temps de treball corresponents a la jornada complementària i a la jornada ordinària, jornada mixta, no podrà sobrepassar les 48 hores setmanals de treball efectiu de mitjana en còmput màxim quadrimestral, llevat que mitjançant acord, pacte o conveni col·lectiu s’establisca un altre còmput inferior. Seran presos en consideració per a la indicada duració màxima de la jornada global (suma de l’ordinària i la complementària) els períodes de localització, així com els temps de desplaçament.
-
La jornada complementària per damunt de les 40 hores setmanals tindrà la condició i el tractament establit per a les hores extraordinàries. En conseqüència, estarà afectada per les limitacions que respecte a la realització d’hores extraordinàries estableixen o puguen establir altres normes i disposicions, i la seua compensació o retribució específica es determinarà independentment en les normes, pactes o acords que, en cada cas, resulten d’aplicació.
-
Règim de jornada especial: eliminat.
-
Determinació de la jornada de treball habitual, amb els descansos reglamentaris i necessaris, diaris setmanals i alternatius.
En els següents enllaços podeu consultar més informació
https://www.simap-pas.es/ley-del-estatuto-marco-del-personal-estatutario-de-los-servicios-de-salud/
https://www.simap.es/estmarco1.htm
https://simap-pas.es/old/benedito_dm.htm
https://es.wikipedia.org/wiki/caso_simap
https://www.simap-pas.es/caso-simap/
https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?docid=45703&*doclang=ÉS