Quantcast
Skip to main content
Acción sindicalActualidad y NoticiasOtras categoríasTécnicos superiores sanitarios

La Conselleria de Sanidad incumple la ley por no clasificar a los Técnicos Superiores Sanitarios (TSS) y a los técnicos auxiliares de cuidados de enfermería (TCAEs) en los grupos y subgrupos profesionales que les corresponden

By 18 de octubre de 2021No Comments


En valencià a continuación del texto en castellano

Estimad@s amig@s:
SIMAP insiste ante la Conselleria de Sanidad que su deber es actuar con sometimiento a la ley y al derecho y que incumple con estos preceptos cuando no clasifica a los Técnicos Superiores Sanitarios (TSS) y a los técnicos auxiliares de cuidados de enfermería (TCAEs) en los grupos y subgrupos profesionales que les corresponden según la titulación de formación profesional que ostentan.

Técnicos auxiliares de cuidados de enfermería (TCAEs)

Actualmente en la Conselleria de Sanidad a los Técnicos Auxiliares de Cuidados de Enfermería (TCAEs) se les asigna un grupo C2 con las retribuciones correspondientes a este según las tablas retributivas de 2021 para empleados públicos de la Generalitat Valenciana y de sus Instituciones Sanitarias.

Esta clasificación de los TCAEs contraviene el contenido del artículo 76 del Real Decreto Legislativo 5/2015, de 30 de octubre, por el que se aprueba el Texto Refundido de la Ley del Estatuto Básico del Empleado Público (TRLEBEP) en relación con la clasificación de los grupos profesionales de los empleados públicos.

Esta Ley recoge que la base para pertenecer a uno u otro grupo profesional viene determinada por el título académico que se requiere para acceder a un puesto de trabajo de esta categoría y por el nivel de responsabilidad de las funciones a desempeñar, estableciendo que el Grupo C1 es el que corresponde a los/as TCAES:

Artículo 76. Grupos de clasificación profesional del personal funcionario de carrera.

Los cuerpos y escalas se clasifican, de acuerdo con la titulación exigida para el acceso a los mismos, en los siguientes grupos…:

Grupo C. Dividido en dos subgrupos, C1 y C2, según la titulación exigida para el ingreso.

C1: Título de Bachiller o Técnico.

C2: Título de Graduado en Educación Secundaria Obligatoria.

Por lo tanto, se hace necesario el cambio de subgrupo del personal TCAE del C2 al C1, ya que las Administraciones Públicas tienen la obligación de someterse a la ley y al derecho y los trabajadores de la Sanidad Pública a que se les respeten sus derechos individuales.

La inclusión en el subgrupo profesional C1 de los TCAES tendría importantes consecuencias directas en las retribuciones que deben percibir los/as trabajadores/as de este grupo profesional, afectando a todos los complementos retributivos, tanto básicos como complementarios, que deberán ser actualizadas conforme a las previsiones contenidas en el Capítulo IX del Estatuto Marco.

Los derechos básicos, reconocidos para el personal estatutario, actualmente están siendo vulnerados por la Conselleria de Sanidad para el colectivo de TCAEs.

En estos términos se ha dirigido SIMAP a la Consellera de Sanidad solicitando:

1. Que se establezca la clasificación profesional adecuada como grupo profesional de TCAEs dentro del subgrupo C1.

2. Que se adapten todos los conceptos retributivos que perciben actualmente los TCAEs como subgrupo C2 a los que les corresponderían como subgrupo C1 que es el grupo de clasificación profesional que legalmente les corresponde.

    El incumplimiento de la ley a la hora de asignar subgrupo profesional en base a la titulación de formación profesional de grado medio supone un agravio inaceptable y una vulneración de derechos básicos de estos trabajadores/as. Los TCAEs deben estar incluidos en el subgrupo profesional C1 desde hace años y siguen estando dentro del C2. Esto supone un importante perjuicio retributivo que afecta al sueldo base, trienios y resto de complementos y que sólo en sueldo base serían 132,24 euros mensuales y casi 10 euros por cada trienio. SIMAP ha reclamado esta irregularidad y está preparando posibles demandas judiciales ya que, al parecer, no hay forma de conseguir que se cumpla la ley y se respeten los derechos de los trabajadores/as por otro medio.

Técnicos superiores sanitarios (TSS)

En la Conselleria de Sanidad los Técnicos Superiores de las diferentes especialidades (llamados Técnicos Especialistas) están incluidos en el grupo profesional C1 para el que sólo se debería exigir en las pruebas de acceso el Título de Bachiller o Técnico de Grado Medio de formación profesional. El TRLEBEP, como hemos indicado anteriormente en relación con la clasificación de los grupos profesionales de los empleados públicos, recoge que la base para pertenecer a uno u otro grupo profesional viene determinada por el título académico que se requiere para acceder a un puesto de trabajo de esta categoría.

También la Ley 4/2021, de 16 de abril, de la Generalitat, de la Función Pública Valenciana que se publicó en el DOGV el día 20 de abril de 2021 recoge de forma adecuada el artículo 76 del TRLEBEP, respecto a la clasificación de los Técnicos Superiores, al establecer en su artículo 31.2: Grupos de clasificación profesional que: «Para el acceso a los cuerpos o escalas del grupo B se exigirá estar en posesión del título de técnico o técnica superior de formación profesional que corresponda.

Los puestos de trabajo que se clasifiquen para su provisión por el grupo B tendrán atribuidas las funciones técnicas para cuyo desempeño se requiera una titulación de técnico superior».

Sin embargo, contraviniendo lo establecido en la normativa de aplicación, a los TSS se les sigue manteniendo en el grupo profesional C1 pese a que en todas las convocatorias de Técnicos Especialistas de la Conselleria de Sanidad se exige estar en posesión del título de formación profesional de grado superior de la especialidad a la que se opta. Requisito este, que viene textualmente recogido en la última convocatoria para la provisión de vacantes de esta categoría de la siguiente manera:

«3. Poseer dentro del plazo de solicitudes especificado en esta convocatoria, o tener cumplidas las condiciones para obtenerlo, el título de formación profesional de Técnico Superior rama sanitaria, especialidad ———- o equivalente».

La necesaria inclusión en el grupo profesional B de los Técnicos Especialistas de la Conselleria de Sanidad y su correcta denominación como Técnicos Superiores tiene importantes consecuencias directas en las retribuciones que deben percibir los/as trabajadores/as de este grupo profesional de Técnicos Sanitarios Superiores (TSS), que afectarían a todos los complementos retributivos, tanto básicos como complementarios, que perciben en la actualidad. Estos deberán ser actualizadas conforme a las previsiones contenidas en el Capítulo IX del Estatuto Marco.

Los derechos básicos reconocidos para el personal estatutario actualmente están siendo vulnerados por la Conselleria de Sanidad para todas las especialidades sanitarias de los «Técnicos Especialistas».

En estos términos se viene dirigiendo SIMAP a la Consellera de Sanidad solicitando:

1. Que se establezca la denominación correcta a los actuales Técnicos Especialistas de la Conselleria de Sanidad como Técnicos Superiores.

2. Que se establezca la clasificación profesional adecuada como grupo profesional de Técnicos Sanitarios Superiores dentro del grupo B.

3. Que se adapten todos los conceptos retributivos que vienen percibiendo actualmente los Técnicos Especialistas (Técnicos Superiores) de las diferentes especialidades dentro del Servicio Valenciano de Salud para que se adecuen al grupo profesional B que legalmente les corresponde y a la responsabilidad y complejidad de las funciones inherentes a esta categoría y grupo profesional.

El incumplimiento de la ley a la hora de asignar grupo profesional en base a la titulación de formación profesional de grado superior supone un perjuicio inaceptable y una vulneración de los derechos básicos de estos trabajadores/as.

Las/os TSS deben estar comprendidos en el grupo profesional B desde hace años y siguen estando dentro del subgrupo C1. Esto supone un importante agravio retributivo que afecta al sueldo base, trienios y resto de complementos y que sólo en sueldo base serían 129,47 euros mensuales y casi 5 euros por cada trienio. SIMAP-PAS ha reclamado esta irregularidad y está preparando posibles demandas judiciales ya que, al parecer, no hay forma de conseguir que se cumpla la ley y se respeten los derechos de los trabajadores/as por otro medio.

Versió en valencià

La Conselleria de Sanitat incompleix la llei per no classificar als Tècnics Superiors Sanitaris (TSS) i als tècnics auxiliars de cures d’infermeria (TCAEs) en els grups i subgrups professionals que els corresponen



Estimats/ades amics/gues:
SIMAP insisteix davant la Conselleria de Sanitat que el seu deure és actuar amb sotmetiment a la llei i al dret i que incompleix amb aquests preceptes quan no classifica als Tècnics Superiors Sanitaris (TSS) i als tècnics auxiliars de cures d’infermeria (TCAEs) en els grups i subgrups professionals que els corresponen segons la titulació de formació professional que ostenten.

Tècnics auxiliars de cures d’infermeria (TCAEs)

Actualment en la Conselleria de Sanitat als Tècnics Auxiliars de Cures d’Infermeria (TCAEs) se’ls assigna un grup C2 amb les retribucions corresponents a aquest segons les taules retributives de 2021 per a empleats públics de la Generalitat Valenciana i de les seues Institucions Sanitàries.

Aquesta classificació dels TCAEs contravé el contingut de l’article 76 del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre, pel qual s’aprova el Text Refós de la Llei de l’Estatut Bàsic de l’Empleat públic (TRLEBEP) en relació amb la classificació dels grups professionals dels empleats públics.

Aquesta Llei recull que la base per a pertànyer a l’un o l’altre grup professional ve determinada pel títol acadèmic que es requereix per a accedir a un lloc de treball d’aquesta categoria i pel nivell de responsabilitat de les funcions a exercir, establint que el Grup C1 és el que correspon a els/as TCAES:

Article 76. Grups de classificació professional del personal funcionari de carrera.

Els cossos i escales es classifiquen, d’acord amb la titulació exigida per a l’accés a aquests, en els següents grups…:

Grup C. Dividit en dos subgrups, C1 i C2, segons la titulació exigida per a l’ingrés.

C1: Títol de Batxiller o Tècnic.

C2: Títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria.

Per tant, es fa necessari el canvi de subgrup del personal TCAE del C2 al C1, ja que les Administracions Públiques tenen l’obligació de sotmetre’s a la llei i al dret i els treballadors de la Sanitat Pública al fet que se’ls respecten els seus drets individuals.

La inclusió en el subgrup professional C1 dels TCAES tindria importants conseqüències directes en les retribucions que han de percebre els/as treballadors/as d’aquest grup professional, afectant a tots els complements retributius, tant bàsics com complementaris, que hauran de ser actualitzades conforme a les previsions contingudes en el Capítol IX de l’Estatut Marc.

Els drets bàsics, reconeguts per al personal estatutari, actualment estan sent vulnerats per la Conselleria de Sanitat per al col·lectiu de TCAEs .

En aquests termes s’ha dirigit SIMAP a la Consellera de Sanitat sol·licitant:

1. Que s’establisca la classificació professional adequada com a grup professional de TCAEs dins del subgrup C1.

2. Que s’adapten tots els conceptes retributius que perceben actualment els TCAEs com a subgrup C2 als quals els correspondrien com a subgrup C1 que és el grup de classificació professional que legalment els correspon.

    L’incompliment de la llei a l’hora d’assignar subgrup professional sobre la base de la titulació de formació professional de grau mitjà suposa un greuge inacceptable i una vulneració de drets bàsics d’aquests treballadors/as. Els TCAEs han d’estar inclosos en el subgrup professional C1 des de fa anys i continuen estant dins del C2. Això suposa un important perjudici retributiu que afecta el sou base, triennis i resta de complements i que només en sou base serien 132,24 euros mensuals i quasi 10 euros per cada trienni. SIMAP ha reclamat aquesta irregularitat i està preparant possibles demandes judicials ja que, pel que sembla, no hi ha manera d’aconseguir que es complisca la llei i es respecten els drets dels treballadors/as per un altre mitjà.

Tècnics superiors sanitaris (TSS)

En la Conselleria de Sanitat els Tècnics Superiors de les diferents especialitats (anomenats Tècnics Especialistes) estan inclosos en el grup professional C1 per al qual només s’hauria d’exigir en les proves d’accés el Títol de Batxiller o Tècnic de Grau Mitjà de formació professional. El TRLEBEP, com hem indicat anteriorment en relació amb la classificació dels grups professionals dels empleats públics, recull que la base per a pertànyer a l’un o l’altre grup professional ve determinada pel títol acadèmic que es requereix per a accedir a un lloc de treball d’aquesta categoria.

També la Llei 4/2021, de 16 d’abril, de la Generalitat, de la Funció Pública Valenciana que es va publicar en el DOGV el dia 20 d’abril de 2021 recull de forma adequada l’article 76 del TRLEBEP, respecte a la classificació dels Tècnics Superiors, en establir en el seu article 31.2: Grups de classificació professional que: «Per a l’accés als cossos o escales del grup B s’exigirà estar en possessió del títol de tècnic o tècnica superior de formació professional que corresponga.

Els llocs de treball que es classifiquen per a la seua provisió pel grup B tindran atribuïdes les funcions tècniques per a l’acompliment de les quals es requerisca una titulació de tècnic superior».

No obstant això, contravenint el que s’estableix en la normativa d’aplicació, als TSS se’ls continua mantenint en el grup professional C1 malgrat que en totes les convocatòries de Tècnics Especialistes de la Conselleria de Sanitat s’exigeix estar en possessió del títol de formació professional de grau superior de l’especialitat a la qual s’opta. Requisit aquest, que ve textualment recollit en l’última convocatòria per a la provisió de vacants d’aquesta categoria de la següent manera:

«3. Posseir dins del termini de sol·licituds especificat en aquesta convocatòria, o tindre complides les condicions per a obtindre’l, el títol de formació professional de Tècnic Superior branca sanitària, especialitat ———- o equivalent».

La necessària inclusió en el grup professional B dels Tècnics Especialistes de la Conselleria de Sanitat i la seua correcta denominació com a Tècnics Superiors té importants conseqüències directes en les retribucions que han de percebre els/as treballadors/as d’aquest grup professional de Tècnics Sanitaris Superiors (TSS), que afectarien a tots els complements retributius, tant bàsics com complementaris, que perceben en l’actualitat. Aquests hauran de ser actualitzades conforme a les previsions contingudes en el Capítol IX de l’Estatut Marc.

Els drets bàsics reconeguts per al personal estatutari actualment estan sent vulnerats per la Conselleria de Sanitat per a totes les especialitats sanitàries dels «Tècnics Especialistes».

En aquests termes es ve dirigint SIMAP a la Consellera de Sanitat sol·licitant:

1. Que s’establisca la denominació correcta als actuals Tècnics Especialistes de la Conselleria de Sanitat com a Tècnics Superiors.

2. Que s’establisca la classificació professional adequada com a grup professional de Tècnics Sanitaris Superiors dins del grup B.

3. Que s’adapten tots els conceptes retributius que venen percebent actualment els Tècnics Especialistes (Tècnics Superiors) de les diferents especialitats dins del Servei Valencià de Salut perquè s’adeqüen al grup professional B que legalment els correspon i a la responsabilitat i complexitat de les funcions inherents a aquesta categoria i grup professional.

L’incompliment de la llei a l’hora d’assignar grup professional sobre la base de la titulació de formació professional de grau superior suposa un perjudici inacceptable i una vulneració dels drets bàsics d’aquests treballadors/as.

Les/us TSS han d’estar compresos en el grup professional B des de fa anys i continuen estant dins del subgrup C1. Això suposa un important greuge retributiu que afecta el sou base, triennis i resta de complements i que només en sou base serien 129,47 euros mensuals i quasi 5 euros per cada trienni. SIMAP-PAS ha reclamat aquesta irregularitat i està preparant possibles demandes judicials ja que, pel que sembla, no hi ha manera d’aconseguir que es complisca la llei i es respecten els drets dels treballadors/as per un altre mitjà.