Quantcast
Skip to main content
ImpactoOtros temas

Protocolo de actuación contra el acoso sexual y por razón de sexo en el ámbito laboral sanitario de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública

By 23 de septiembre de 2021No Comments


En valencià a continuación del texto en castellano

Estimad@s amig@s: la Conselleria de Sanidad Universal y Salud Pública (CSUSP) ha publicado en su página web el Protocolo de actuación contra el acoso sexual y por razón de sexo en el ámbito laboral sanitario de la CSUSP. Para SIMAP, es un protocolo muy necesario y como sindicato con representación de trabajadoras/es en la CSUSP también expresa su compromiso a colaborar en el abordaje las situaciones de acoso sexual o por razón de sexo en las relaciones laborales, en la rápida solución y en la prevención de estos hechos inaceptables.

En el siguiente enlace podéis consultar y descargar los documentos:

http://www.san.gva.es/documents/7260336/9589526/Protocol_contra_assejament_sexual_ambit_sanitari.pdf

A continuación, os extractamos algunos conceptos importantes descritos en el documento.

Definición de los términos según el protocolo:

Acoso sexual

Cualquier comportamiento, verbal o físico, de naturaleza sexual que tenga el propósito o produzca el efecto de atentar contra la dignidad de una persona, en particular cuando se cree un entorno intimidatorio, degradante u ofensivo (art. 7.1, de la LOIMH1

El acoso se origina en el ámbito laboral y puede tener continuidad fuera del mismo.

Decidir que una determinada conducta es sexualmente indeseada corresponde a la persona receptora lo que se justifica por la privacidad en la que se producen este tipo de conductas. Este tipo de acoso tiene mayor incidencia en las mujeres.

Acoso por razón de sexo

Cualquier comportamiento realizado en función del sexo de una persona, con el propósito o el efecto de atentar contra su dignidad y de crear un entorno intimidatorio, degradante u ofensivo (art. 7.2 LOIMH).

Se trata de cualquier acción u omisión relacionada con el género, es decir, con el conjunto de estereotipos culturales y sociales asociados al sexo de las personas.

Es de especial relevancia el trato desfavorable a las mujeres relacionado con el embarazo o la maternidad (art.8 LOIMH)

Acoso por razón de orientación sexual o identidad de género

Cualquier comportamiento realizado en función de la orientación sexual de la persona (o la identidad de género) con el propósito o el efecto de atentar contra su dignidad y de crear un entorno intimidatorio, degradante u ofensivo (art. 14, 9.2 CE2 y art. 21 Carta de Niza).

Tipos de acoso sexual

Acoso sexual de intercambio o chantaje sexual: Cuando la negativa o la sumisión de una persona a esta conducta se utiliza, implícita o explícitamente, como fundamento de una decisión que repercute sobre el acceso de esta persona al trabajo, continuidad en el mismo, formación y promoción profesionales, salario, etc. Este implica un abuso

de poder.

Acoso sexual ambiental: Es una conducta habitual que produce un entorno laboral intimidatorio, hostil, ofensivo o humillante para la persona objeto del mismo.

Por otra parte, en función del sujeto activo se pueden distinguir tres tipos de acoso sexual o por razón de sexo:

Acoso descendente: Quien lo provoca tiene ascendencia jerárquica

sobre la víctima (de jefe/a a subordinado/ a).

Acoso ascendente: Cuando se produce de persona subordinada hacia quien tiene superioridad jerárquica.

Acoso horizontal: Cuando no media relación jerárquica.

Ciberacoso sexual

Con el uso creciente de las nuevas tecnologías de la información, cada vez existen más casos de acoso sexual a través del llamado acoso digital o ciberacoso. El ciberacoso sexual consiste en la persecución de una persona a otra, a través de mensajes, fotografías o videos de carácter sexual; es un abuso sexual virtual. Cabe destacar la facilidad que internet tiene para alcanzar a la víctima sin necesidad de tener contacto físico con ella.

Cualquier comportamiento realizado en función de la orientación sexual de la persona (o la identidad de género) con el propósito o el efecto de atentar contra su dignidad y de crear un entorno intimidatorio, degradante u ofensivo (art. 14, 9.2 Constitución Española y art. 21 Carta de Niza).

Los compromisos que asume en su conjunto la Conselleria son los siguientes:

           Prevenir y combatir cualquier tipo de discriminación y alcanzar entornos laborales productivos, seguros y respetuosos para todas las personas.

  • Fomentar una cultura organizacional de prevención contra el acoso sexual y por razón de sexo, en todas sus formas y modalidades a través de acciones formativas y de sensibilización para toda la plantilla.
  • Hacer de los centros sanitarios espacios seguros y libres de todo tipo de violencia con especial sensibilidad frente a aquella que se produce contra las mujeres sean usuarias o trabajadoras del sistema sanitario público valenciano.
  • A garantizar la atención integral a la persona que lo sufra poniendo a su disposición todo el apoyo psicológico y la información necesaria sobre recursos especializados que le ayuden a superar la situación.

    Objetivos:

    2.1. Objetivos Generales

  • Velar por un entorno laboral que respete la dignidad e integridad de las mujeres y los hombres.
  • Prevenir y evitar las situaciones de acoso sexual y por razón de sexo, orientación sexual (o identidad de género) en el ámbito laboral de la CSUSP, así como articular un procedimiento que permita actuar, con todas las garantías para las personas implicadas en los casos que se produzca.

    2.2. Objetivos específicos

  • Informar, formar y sensibilizar a las trabajadoras y trabajadores de qué se considera acoso sexual y acoso por razón de sexo.
  • Dar pautas para identificar una situación de acoso sexual y acoso por razón de sexo para prevenir y evitar que se produzcan.
  • Disponer de un procedimiento específico para aplicar las medidas necesarias a la mayor brevedad posible.
  • Garantizar la no penalización por el hecho de haber comunicado los hechos y velar porque se respeten las condiciones laborales y funciones derivadas de su puesto de trabajo.
  • Garantizar la seguridad de las personas afectadas y de aquellas que colaboren en la comunicación de los hechos.
  • Dar apoyo y atención integral a la víctima en todo el proceso para restituirla en sus condiciones previas.

    En el capítulo 5 y siguientes se describen los procedimientos de actuación, prevención y seguimiento:

    5.1. Cuestiones generales

    5.2. Intervinientes en el procedimiento

    5.3. Comunicación de los hechos

    5.4. Investigación de los hechos. Plazo máximo de resolución, 15 días hábiles

    5.5. Circunstancias agravantes

    6. Responsabilidad disciplinaria. plazo máximo para resolver, 12 meses 19

    7. Medidas de prevención

    8. Seguimiento y evaluación

    Recomendamos la lectura completa del documento.

    Versió en valencià


    Protocol d’actuació contra l’assetjament sexual i per raó de sexe en l’àmbit laboral sanitari de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública


    Estimats/ades amics/gues: la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública (CSUSP) ha publicat en la seua pàgina web el Protocol d’actuació contra l’assetjament sexual i per raó de sexe en l’àmbit laboral sanitari de la CSUSP. Per a SIMAP , és un protocol molt necessari i com a sindicat amb representació de treballadores /és en la CSUSP també expressa el seu compromís a col·laborar en l’abordatge les situacions d’assetjament sexual o per raó de sexe en les relacions laborals, en la ràpida solució i en la prevenció d’aquests fets inacceptables.

    En el següent enllaç podeu consultar i descarregar els documents:

    http://www.san.gva.es/documents/7260336/9589526/protocol_contra_assejament_sexual_ambit_sanitari.pdf

    A continuació, us extractem alguns conceptes importants descrits en el document.

    Definició dels termes segons el protocol:

    Assetjament sexual

    Qualsevol comportament, verbal o físic, de naturalesa sexual que tinga el propòsit o produïsca l’efecte d’atemptar contra la dignitat d’una persona, en particular quan es cree un entorn intimidatori, degradant o ofensiu (art. 7.1, de la LOIMH1

    L’assetjament s’origina en l’àmbit laboral i pot tindre continuïtat fora d’aquest.

    Decidir que una determinada conducta és sexualment indesitjada correspon a la persona receptora el que es justifica per la privacitat en la qual es produeixen aquest tipus de conductes. Aquest tipus d’assetjament té major incidència en les dones.

    Assetjament per raó de sexe

    Qualsevol comportament realitzat en funció del sexe d’una persona, amb el propòsit o l’efecte d’atemptar contra la seua dignitat i de crear un entorn intimidatori, degradant o ofensiu (art. 7.2 LOIMH).

    Es tracta de qualsevol acció o omissió relacionada amb el gènere, és a dir, amb el conjunt d’estereotips culturals i socials associats al sexe de les persones.

    És d’especial rellevància el tracte desfavorable a les dones relacionat amb l’embaràs o la maternitat (art.8 LOIMH)

    Assetjament per raó d’orientació sexual o identitat de gènere

    Qualsevol comportament realitzat en funció de l’orientació sexual de la persona (o la identitat de gènere) amb el propòsit o l’efecte d’atemptar contra la seua dignitat i de crear un entorn intimidatori, degradant o ofensiu (art. 14, 9.2 CE2 i art. 21 Carta de Niça).

    Tipus d’assetjament sexual

    Assetjament sexual d’intercanvi o xantatge sexual: Quan la negativa o la submissió d’una persona a aquesta conducta s’utilitza, implícita o explícitament, com a fonament d’una decisió que repercuteix sobre l’accés d’aquesta persona al treball, continuïtat en aquest, formació i promoció professionals, salari, etc. Est implica un abús

    de poder.

    Assetjament sexual ambiental: És una conducta habitual que produeix un entorn laboral intimidatori, hostil, ofensiu o humiliant per a la persona objecte d’aquest.

    D’altra banda, en funció del subjecte actiu es poden distingir tres tipus d’assetjament sexual o per raó de sexe:

    Assetjament descendent: Qui ho provoca té ascendència jeràrquica

    sobre la víctima (de cap/a a subordinat/ a).

    Assetjament ascendent: Quan es produeix de persona subordinada cap a qui té superioritat jeràrquica.

    Assetjament horitzontal: Quan no media relació jeràrquica.

    Ciberassetjament sexual

    Amb l’ús creixent de les noves tecnologies de la informació, cada vegada existeixen més casos d’assetjament sexual a través de l’anomenat assetjament digital o ciberassetjament. El ciberassetjament sexual consisteix en la persecució d’una persona a una altra, a través de missatges, fotografies o vídeos de caràcter sexual; és un abús sexual virtual. Cal destacar la facilitat que internet té per a aconseguir a la víctima sense necessitat de tindre contacte físic amb ella.

    Qualsevol comportament realitzat en funció de l’orientació sexual de la persona (o la identitat de gènere) amb el propòsit o l’efecte d’atemptar contra la seua dignitat i de crear un entorn intimidatori, degradant o ofensiu (art. 14, 9.2 Constitució Espanyola i art. 21 Carta de Niça).

    Els compromisos que assumeix en el seu conjunt la Conselleria són els següents:

  • Prevenir i combatre qualsevol tipus de discriminació i aconseguir entorns laborals productius, segurs i respectuosos per a totes les persones.
  • Fomentar una cultura organitzacional de prevenció contra l’assetjament sexual i per raó de sexe, en totes les seues formes i modalitats a través d’accions formatives i de sensibilització per a tota la plantilla.
  • Fer dels centres sanitaris espais segurs i lliures de tota mena de violència amb especial sensibilitat enfront d’aquella que es produeix contra les dones siguen usuàries o treballadores del sistema sanitari públic valencià.
  • A garantir l’atenció integral a la persona que ho patisca posant a la seua disposició tot el suport psicològic i la informació necessària sobre recursos especialitzats que l’ajuden a superar la situació.

    Objectius:

    2.1. Objectius Generals

  • Vetlar per un entorn laboral que respecte la dignitat i integritat de les dones i els homes.
  • Prevenir i evitar les situacions d’assetjament sexual i per raó de sexe, orientació sexual (o identitat de gènere) en l’àmbit laboral de la CSUSP, així com articular un procediment que permeta actuar, amb totes les garanties per a les persones implicades en els casos que es produïsca.


    2.2. Objectius específics

  • Informar, formar i sensibilitzar a les treballadores i treballadors de què es considera assetjament sexual i assetjament per raó de sexe.
  • Donar pautes per a identificar una situació d’assetjament sexual i assetjament per raó de sexe per a previndre i evitar que es produïsquen.
  • Disposar d’un procediment específic per a aplicar les mesures necessàries com més prompte millor.
  • Garantir la no penalització pel fet d’haver comunicat els fets i vetlar perquè es respecten les condicions laborals i funcions derivades del seu lloc de treball.
  • Garantir la seguretat de les persones afectades i d’aquelles que col·laboren en la comunicació dels fets.
  • Donar suport i atenció integral a la víctima en tot el procés per a restituir-la en les seues condicions prèvies.

    En el capítol 5 i següents es descriuen els procediments d’actuació, prevenció i seguiment:

    5.1. Qüestions generals

    5.2. Intervinents en el procediment

    5.3. Comunicació dels fets

    5.4. Investigació dels fets. Termini màxim de resolució, 15 dies hàbils

    5.5. Circumstàncies agreujants

    6. Responsabilitat disciplinària. termini màxim per a resoldre, 12 mesos 19

    7. Mesures de prevenció

    8. Seguiment i avaluació

    Recomanem la lectura completa del document.