Quantcast
Skip to main content
Acción sindicalActualidad y NoticiasAtención primaria

S.O.S. Atención Primaria: las acciones de Simap continúan hasta la próxima convocatoria de huelga 23/10/23

By 5 de mayo de 2023No Comments



  • Seguirá activo el comité de huelga y se seguirán realizando medidas de presión y forzando la negociación en la línea de los objetivos actuales de las convocatorias de huelga del 3 de abril y del 8 de mayo. Se establece una forma de trabajo entre el comité de huelga y la Conselleria de Sanidad para estudiar la forma de sincronizar los objetivos de huelga dentro del Plan de Acción para Atención Primaria y Comunitaria Proyecto Regional Integral 2022-2023 (PRI) y establecer un calendario de aplicación.

  • A la campaña en marcha S.O.S. Atención Primaria añadimos la de la Huelga AP 23-10-23 aprovechando este tiempo para seguir trabajando para lograr un acuerdo que permita aplicar los objetivos de huelga que serán los mismos que para las jornadas de huelga del 3 de abril y 8 de mayo.

  • El Simap habilitará una entrada en su página web para recoger vuestros problemas, opiniones, etc. y como siempre los delegados/as del Simap responsables de los departamentos están pendientes de vosotros/as.

En valencià a continuación del texto en castellano

Como os hemos informado, Simap ha desconvocado la huelga prevista para el 8 de mayo habiendo agotado el tiempo en el que era posible llegar a un acuerdo con una Conselleria operativa, sin haber llegado a un acuerdo aceptable para los médicos/as de Familia y Pediatras de los Equipos de Atención Primaria pospone la huelga al 23-10-23.

Queremos profundizar en algunos aspectos de esta situación.

Razones por las que se desconvoca el día 8 la huelga y se traslada al 23 de octubre

El esfuerzo individual que hacen los trabajadores/as en una huelga debe tener una clara contraprestación en poder garantizar que su esfuerzo va a presionar sobre los responsables en la gestión de sus condiciones de trabajo. En este momento, con una Conselleria de Sanidad (Csusp) que no solo está cerrada a cualquier tipo de acuerdo sino que reconoce su incapacidad de poder hacerlo y garantizar su cumplimiento, no tiene sentido mantener esta fecha del día 8 y la opción que consideramos más correcta es postponerla para cuando existe un gobierno con continuidad y unos responsables de la Csusp frente a los que podamos presionar por estas reivindicaciones y sean capaces de negociar la implantación de medidas eficientes.

Los esfuerzos realizados han servido y mucho para dar visibilidad al problema de la Atención Primaria (AP) y este esfuerzo y visibilidad nos va a permitir seguir trabajando, reivindicando y presionando porque las mejoras necesarias y la inversión económica que requieren lleguen a ser una realidad.

Para la Csusp, la evitación del estrés y el sufrimiento de los profesionales sanitarios no es una prioridad para dedicar una partida presupuestaria

Desgraciadamente, hemos vuelto a comprobar que para la Csusp el sufrimiento de sus profesionales por unas condiciones laborales y una dotación de recursos inadecuada es un precio que no les importa pagar. Claro que el dolor y el estrés ajeno son muy tolerables. Así, no se despeinan en justificar la falta de presupuesto para implementar mejoras y hablan de grandes proyectos para un futuro sin, aparentemente, reconocer la situación muchas veces insostenible por la que están pasando sus trabajadores y de emergencia de este nivel asistencial.

Tenemos claro que las cuestiones presupuestarias únicamente son limitantes cuando la prioridad del problema lo permite y los problemas que sufre la Atención Primaria y sus profesionales no alcanzan el nivel en el barómetro de sus prioridades como para hacer el esfuerzo de solucionarlas en un tiempo razonable.

Trabajar en sanidad no puede ser aceptar un régimen de semiesclavitud

También tenemos claro, y es algo que hay que recordar, que no estamos en un régimen de esclavitud y que nuestro compromiso con los pacientes y nuestra vocación no puede llevarnos a compensar las deficiencias de la Csusp.

Es esta Administración la que tiene la obligación legal de aportar los medios y recursos necesarios para poder realizar nuestro trabajo. Que nosotros/as somos trabajadores por cuenta ajena y que, más allá de nuestra vocación y profesionalidad, trabajamos por un salario, tenemos una jornada laboral y unos derechos de protección de nuestra salud laboral.

Toda la responsabilidad es de la Csusp que debe poner a nuestra disposición todos los medios necesarios para realizar de forma correcta nuestro trabajo y proteger nuestra salud laboral como trabajadores y ciudadanos

Cuando la Csusp no aporta los medios humanos y materiales necesarios para atender la demanda existente la responsabilidad sobre el mal funcionamiento de la AP es suya, no nuestra, y no puede recaer sobre nosotros la obligación de asumir este exceso de demanda, ni la Csusp puede imponer hacerlo vulnerando nuestros derechos como trabajadores/as.

Nuestra responsabilidad es trabajar correctamente y atender a cada paciente con el tiempo y la dedicación que su problema necesite y hacerlo al ritmo correcto para no cometer errores y para que el paciente entienda lo que le ocurre y las indicaciones que le damos y no cometa tampoco errores por no haber asimilado las explicaciones. Un correcto acto médico es lo que nos obliga tanto el código deontológico como nuestro contrato laboral, y hacerlo durante nuestra jornada laboral de 7 horas, no más.

¿Dónde nos lleva asumir toda la demanda asistencial sin más tope que lo que cada día marque nuestra agenda?

La Csusp tolera muy bien el sufrimiento ajeno porque la actitud mayoritaria de sus profesionales hasta la fecha ha sido la docilidad por entender que su obligación contractual es atender toda la demanda que se genere en su turno de trabajo y, si no podía conseguirlo, acortando los tiempos de consulta y generando un estrés sobre su salud laboral prolongando gratis su jornada laboral.

Este comportamiento no es correcto, no mejora la situación y le permite a la Csusp no priorizar los problemas de Atención Primaria en su barómetro de dónde asignar su presupuesto. Este comportamiento perjudica a profesionales y a pacientes, perpetúa el problema y
legitima a la Csusp a plantear que la mejor solución es forma de «autosustitución» que ya conocemos que no funcionan porque no se dirige el esfuerzo en un crecimiento racional de los equipos.

La Csusp, en su lógica, ve como una mejora que lo que ahora hacen gratis gran número de sus profesionales, ahora se les retribuya por ello. La «autosustitución», que debería ser una forma voluntaria y excepcional para abordar una situación sobrevenida, se convierte en la única alternativa, que será retribuida si se hace en distinto horario y obligatoria y sin retribuir en el mismo horario si no hay voluntarios/as. Eso ya lo conocemos.

Os invitamos en estas próximas semanas a que todos/as los médicos de Familia y pediatras de los equipos de Atención Primaria reflexionéis y nos trasmitáis a través de info@simap.es o de vuestros delegados/as de departamento la forma en la que estáis afrontando el exceso de demanda, si esta resulta útil, os lleva a algún sitio a medio plazo, cómo está influyendo en vuestra salud, etc. Recogeremos vuestras quejas, opiniones etc., y con ello ya que podremos abrir otra línea de presión sindical.

En resumen:

  • Simap desconvoca la jornada de huelga del 8 de mayo y se pospone al mes de octubre 23-10-23.
  • Seguirá activo el comité de huelga y se seguirán realizando medidas de presión y forzando la negociación en la línea de los objetivos actuales de las convocatorias de huelga del 3 de abril y del 8 de mayo. Se establece una forma de trabajo entre el comité de huelga y la Conselleria de Sanidad para estudiar la forma de sincronizar los objetivos de huelga de Simap dentro del PRI y establecer un calendario de aplicación.
  • A la campaña en marcha S.O.S. Atención Primaria dirigida a buscar el apoyo de la ciudadanía para mejorar la Atención Primaria, a través de la fidelización de sus profesionales mediante las mejoras laborales y retributivas, añadimos la campaña Huelga AP 23-10-23
    en la que vamos a ir recopilando problemas específicos de cada centro de salud, ver cómo se aplica el acuerdo de mejoras de 20 de marzo de 2023 y los problemas que supone y trabajar por desarrollar nuestros objetivos de huelga desde un punto de vista práctico y en concordancia con el compromiso que ha adquirido con nosotros la Conselleria de Sanidad de aplicación del PRI 2022-2023 («plan de acción para atención primaria y comunitaria, proyecto regional integral Comunitat Valenciana 2022-2023») en estos puntos concretos, ya que en las negociaciones previas se avanzó algo en la línea de que muchos de ellos coinciden y las discrepancias fueron en la prioridad, la forma y en alcanzar un compromiso sobre los tiempos de su posible aplicación.
  • Simap habilitará una entrada en su página web para recoger vuestros problemas, opiniones, etc.
  • Los delegados del Simap responsables de los departamentos de salud estamos también para cualquier duda, sugerencia que queráis manifestar.

El trabajo de Simap por mejorar la Atención Primaria continúa y cuantos más profesionales se sumen a estas campañas mayor será la fuerza que tenga nuestro comité de huelga a la hora de negociar.


J.L. Bort

Versió e valencià


SIMAP

S.O.S. Atenció Primària:

les accions de Simap continuen fins a la pròxima convocatòria de vaga 23/10/23


  • Seguirà actiu el comitè de vaga i es continuaran realitzant mesures de pressió i forçant la negociació en la línia dels objectius actuals de les convocatòries de vaga del 3 d’abril i del 8 de maig. S’estableix una forma de treball entre el comitè de vaga i la Conselleria de Sanitat per a estudiar la manera de sincronitzar els objectius de vaga dins del Pla d’Acció per a Atenció Primària i Comunitària Projecte Regional Integral 2022-2023 (PRI) i establir un calendari d’aplicació.

  • A la campanya en marxa S.O.S. Atenció Primària afegim la de la Vaga AP 23-10-23 aprofitant aquest temps per a continuar treballant per a aconseguir un acord que permeta aplicar els objectius de vaga que seran els mateixos que per a les jornades de vaga del 3 d’abril i 8 de maig.

  • El Simap habilitarà una entrada en la seua pàgina web per a recollir els vostres problemes, opinions, etc. i com sempre els delegats/as del Simap responsables dels departaments estan pendents de vosaltres/as.

Com us hem informat, Simap ha desconvocat la vaga prevista per al 8 de maig havent esgotat el temps en el qual era possible arribar a un acord amb una Conselleria operativa, sense haver arribat a un acord acceptable per als mèdics/as de Família i Pediatres dels Equips d’Atenció Primària posposa la vaga al 23-10-23.

Volem aprofundir en alguns aspectes d’aquesta situació.

Raons per les quals es desconvoca el dia 8 la vaga i es trasllada al 23 d’octubre

L’esforç individual que fan els treballadors/as en una vaga ha de tindre una clara contraprestació a poder garantir que el seu esforç pressionarà sobre els responsables en la gestió de les seues condicions de treball. En aquest moment, amb una Conselleria de Sanitat (Csusp) que no sols està tancada a qualsevol tipus d’acord sinó que reconeix la seua incapacitat de poder fer-ho i garantir el seu compliment, no té sentit mantindre aquesta data del dia 8 i l’opció que considerem més correcta és posposar-la per a quan existeix un govern amb continuïtat i uns responsables de la Csusp enfront dels quals puguem pressionar per aquestes reivindicacions i siguen capaces de negociar la implantació de mesures eficients.

Els esforços realitzats han servit i molt per a donar visibilitat al problema de l’Atenció Primària (AP) i aquest esforç i visibilitat ens permetrà continuar treballant, reivindicant i pressionant perquè les millores necessàries i la inversió econòmica que requereixen arriben a ser una realitat.

Per a la Csusp, l’evitació del estrès i el sofriment dels professionals sanitaris no és una prioritat per a dedicar una partida pressupostària

Desgraciadament, hem tornat a comprovar que per a la Csusp el sofriment dels seus professionals per unes condicions laborals i una dotació de recursos inadequada és un preu que no els importa pagar. Clar que el dolor i l’estrès alié són molt tolerables. Així, no es despentinen a justificar la falta de pressupost per a implementar millores i parlen de grans projectes per a un futur sense, aparentment, reconèixer la situació moltes vegades insostenible per la qual estan passant els seus treballadors i d’emergència d’aquest nivell assistencial.

Tenim clar que les qüestions pressupostàries únicament són limitants quan la prioritat del problema ho permet i els problemes que pateix l’Atenció Primària i els seus professionals no aconsegueixen el nivell en el baròmetre de les seues prioritats com per a fer l’esforç de solucionar-les en un temps raonable.

Treballar en sanitat no pot ser acceptar un règim de semiesclavitud

També tenim clar, i és una cosa que cal recordar, que no estem en un règim d’esclavitud i que el nostre compromís amb els pacients i la nostra vocació no pot portar-nos a compensar les deficiències de la Csusp.

És aquesta Administració la que té l’obligació legal d’aportar els mitjans i recursos necessaris per a poder fer el nostre treball. Que nosaltres/as som treballadors per compte d’altri i que, més enllà de la nostra vocació i professionalitat, treballem per un salari, tenim una jornada laboral i uns drets de protecció de la nostra salut laboral.

Tota la responsabilitat és de la Csusp que ha de posar a la nostra disposició tots els mitjans necessaris per a realitzar de manera correcta el nostre treball i protegir la nostra salut laboral com a treballadors i ciutadans

Quan la Csusp no aporta els mitjans humans i materials necessaris per a atendre la demanda existent la responsabilitat sobre el mal funcionament de l’AP és seua, no nostra, i no pot recaure sobre nosaltres l’obligació d’assumir aquest excés de demanda, ni la Csusp pot imposar fer-ho vulnerant els nostres drets com a treballadors/as.

La nostra responsabilitat és treballar correctament i atendre cada pacient amb el temps i la dedicació que el seu problema necessite i fer-lo al ritme correcte per a no cometre errors i perquè el pacient entenga el que li ocorre i les indicacions que li donem i no cometa tampoc errors per no haver assimilat les explicacions. Un correcte acte mèdic és el que ens obliga tant el codi deontològic com el nostre contracte laboral, i fer-lo durant la nostra jornada laboral de 7 hores, no més.

On ens porta assumir tota la demanda assistencial sense més topall que el que cada dia marque la nostra agenda?

La Csusp tolera molt bé el sofriment alié perquè l’actitud majoritària dels seus professionals fins hui ha sigut la docilitat per entendre que la seua obligació contractual és atendre tota la demanda que es genere en el seu torn de treball i, si no podia aconseguir-ho, acurtant els temps de consulta i generant un estrès sobre la seua salut laboral prolongant gratis la seua jornada laboral.

Aquest comportament no és correcte, no millora la situació i li permet a la Csusp no prioritzar els problemes d’Atenció Primària en el seu baròmetre d’on assignar el seu pressupost. Aquest comportament perjudica professionals i a pacients, perpetua el problema i
legitima a la Csusp a plantejar que la millor solució és forma de «autosubstitució» que ja coneixem que no funcionen perquè no es dirigeix l’esforç en un creixement racional dels equips.

La Csusp, en la seua lògica, veu com una millora que el que ara fan gratis gran nombre dels seus professionals, ara se’ls retribuïsca per això. La «autosubstitució», que hauria de ser una forma voluntària i excepcional per a abordar una situació sobrevinguda, es converteix en l’única alternativa, que serà retribuïda si es fa en diferent horari i obligatòria i sense retribuir en el mateix horari si no hi ha voluntaris/as. Això ja ho coneixem.

Us convidem en aquestes pròximes setmanes al fet que tots/es els/les metges/esses de Família i pediatres dels equips d’Atenció Primària reflexioneu i ens transmeteu a través de info@simap.es o dels vostres delegats/as de departament la forma en la qual esteu afrontant l’excés de demanda, si aquesta resulta útil, us porta a algun lloc a mitjà termini, com està influint en la vostra salut, etc. Recollirem les vostres queixes, opinions etc., i amb això ja que podrem obrir una altra línia de pressió sindical.

En resum:

  • Simap desconvoca la jornada de vaga del 8 de maig i es posposa al mes d’octubre 23-10-23.
  • Seguirà actiu el comitè de vaga i es continuaran realitzant mesures de pressió i forçant la negociació en la línia dels objectius actuals de les convocatòries de vaga del 3 d’abril i del 8 de maig. S’estableix una forma de treball entre el comitè de vaga i la Conselleria de Sanitat per a estudiar la manera de sincronitzar els objectius de vaga de Simap dins del PRI i establir un calendari d’aplicació.
  • A la campanya en marxa S.O.S. Atenció Primària dirigida a buscar el suport de la ciutadania per a millorar l’Atenció Primària, a través de la fidelització dels seus professionals mitjançant les millores laborals i retributives, afegim la campanya Vaga AP 23-10-23
    en la qual anirem recopilant problemes específics de cada centre de salut, veure com s’aplica l’acord de millores de 20 de març de 2023 i els problemes que suposa i treballar per desenvolupar els nostres objectius de vaga des d’un punt de vista pràctic i en concordança amb el compromís que ha adquirit amb nosaltres la Conselleria de Sanitat d’aplicació del PRI 2022-2023 («pla d’acció per a atenció primària i comunitària, projecte regional integral Comunitat Valenciana 2022-2023») en aquests punts concrets, ja que en les negociacions prèvies es va avançar alguna cosa en la línia que molts d’ells coincideixen i les discrepàncies van ser en la prioritat, la forma i a aconseguir un compromís sobre els temps de la seua possible aplicació.
  • Simap habilitarà una entrada en la seua pàgina web per a recollir els vostres problemes, opinions, etc.
  • Els delegats del Simap responsables dels departaments de salut estem també per a qualsevol dubte, suggeriment que vulgueu manifestar.

El treball de Simap per millorar l’Atenció Primària continua i quants més professionals se sumen a aquestes campanyes major serà la força que tinga el nostre comitè de vaga a l’hora de negociar.


J.L. Bort


Cuando otros desisten, SIMAP insiste